Atentie la cumpararea produselor alimentare. Autoritatile in domeniul verificarii calitatii produselor alimenatre recomanda cumpararea acestora numai din unitati autorizate sanitar veterinar, unde atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica. De asemenea, in cazul produselor de origine animala, ambalate sau neambalate, trebuie urmarit modul de expunere si comercializare a acestora. Riscul consumului de carne de porc necontrolata sanitar veterinar il  reprezinta imbolnavirea de trichineloza, o boala parazitara care poate provoca paralizii si  poate da complicatii, ducand chiar la deces. Carnea de porc trebuie să aiba o culoare rosie, sa fie elastica, iar daca este apasata cu degetul trebuie sa revin la forma initiala, sa nu ramana impregnata forma degetului. Si alte produse alimentare care se consuma in mod traditional in perioada sarbatorilor, cum sunt cozonacii sau prajiturile, se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate, aflate sub controlul personalului de specialitate.